betét általános útmutató - http://merina.hu/

Tartalomhoz ugrás

betét általános útmutató

Tisztasági/Intim betét
Általános útmutató

Saját és az általam készített betéteket használók véleményei, tapasztalatai alapján

kosár


Hogy miért mosható betét a bolti helyett?

 • Mert a Tiéd!!! Nem egy zacskó szemetet veszel.
 • Mert 1 havi adag vásárlása esetén évekre elintéztük a betétvásárlást, nem kell izgulni, hogy elfogyott-e vagy sem.
 • Mert nem kell izgulni minden menzesz megjövetelekor, hogy van-e otthon elegendő bolti betét.
 • Mert kényelmesebb, kellemes viselet, nem irritál, puha, nem ragad a bugyira a ragasztója.
 • Mert nem büdös a vér benne, hiszen ebben nincsen a vért zselésítő kémiai anyag, ami a kellemetlen szagot előhozza.
 • Mert óvjuk környezetünket, nem termelünk felesleges szemetet. Gondoljunk csak bele, hány csomagolás van rajta, mire felhasználhatjuk, és a végén a felhasznált betét is egy szeméttelepet gyarapít.
 • Bár orvosilag nem altámasztott, de több felhasználótól hallottam, hogy a mosható betét használata óta megszűntek, vagy csökkentek a hasi görcsei a menzesz idején.

Betét választása előtt néhány információ

Fontos, tudni, hogy ez egy bőrbarát anyagokból elkészített betét. Nem tartalmaz zselésítő anyagot, mint a kereskedelemben kapható szintetikus betétek, ezért lehet, hogy sűrűbben kell cserélni, mert a vér nem szilárdul meg, maximum megalvad a betétben.

Először mérje meg a már használatos, bevált méretű betétjét otthon, és keresse itt ki a méretben legközelebb álló betéttípust.

Fiataloknak kezdődő menzesznél a kicsi és a közepes méretűt javaslom, de természetesen ez testalkattól is függ.  Tapasztalat szerint, minél erősebb testalkatú valaki, annál hosszabb betétre van szüksége.

Minden betétem 2 réteg, nagyon jó nedvszívó képességű pamutjersey anyaggal van ellátva kérés nélkül, beleértve a vízzáró réteg nélküli tisztasági betétet is.
 • A fedő réteg a test felöli oldalon, minden esetben egyszínű, Öko-Tex Standard 100 bizonyítvánnyal rendelkezik (nemzetközi tesztelési és tanúsítási rendszer textíliákra 1992-től, kizárólag egészségre nem káros anyagokból készítve). pamutjersey, mely kényelmes, nem meleg a nyárai napokban sem. Olyan puha érzés használni, mint egy pamutbugyit.
 • A második piskóta réteg a fedőréteg anyagából, alatta helyezkedik el.
 • Ezt követi a bugyi felé a nedvességet elszívó réteg (választott mennyiségben), microfiber frottír anyagból.
 • Utána jön a PUL vízzáró réteg, mely nem csak vékony, de szellőzik is.
 • A bugyi felőli oldalon általában mintás, színtartó, 100%-ban pamutvászon borítást kap.

Tisztasági betét vízzáró réteg nélkül: Csak 15, 18, 20-as és 23 cm-es méretben. Kizárólag napi használatra, akár egészségügyi folyás esetén is, de a nagyobb nedvességet átengedi.
Tisztasági betét vékony nedvszívóval: Napi használatra tisztasági betétnek, kisebb vérzés esetén vagy intimkehely használatánál csepegés esetén. Gyengébb inkontinencia esetén is választható. Vízzáró réteggel van ellátva.
Intim betét 1 nedvszívó réteggel: Kisebb és normál vérzés esetén, vagy intim kehely mellé akár nappali, akár éjszakai használatra.   Inkontinencia esetén is választható.
Intim betét 2 nedvszívó réteggel: Középerős és erős vérzés esetén. Erősebb inkontinencia esetén is választható.
Intim betét 3 nedvszívó réteggel: Erős vérzés esetén és szülés utáni vérzésnél.  Erős inkontinencia esetén is választható.
Post partum szülés utáni, vagy extra erős vérzésre való betét: Kifejezetten szülés utánra, illetve nagyon erős vérzésre vagy erős inkontinencia esetén. Ülepszélessége 8 cm, és a két végén nem annyira ívelt mint a többi betétem. Kizárólag 30 cm-es méretben kapható, illetve egyénileg írásban lehet kérni más méretben.

Női szirom: Nagy segítség lehet a használata menzesz alatt, illetve intim kehely esetén, vagy csak egészségügyi folyás esetén is. Sokszor elég, nem feltétlenül kell betét használata, pl. intim kehelynél, folyásnál. Természetesen ezt is cserélni kell, akár sűrűbben is, de sokat segít a vér középre vezetésében. Használata során  a vér középre szivágrom, nem fel vagy le. Nem érezni a szeméremajkak között, kényelmes, nem irritáló. (lásd.: külön menüben)

Honnan tudjuk otthon, hogy melyik betétben hány nedvszívó van???
Ezt a betét hátsó, patentos részén, mintkét oldalon (fonákon is)  lehet látni. Annyi varrás található a patent mellett, ahány nedvszívó réteget tartalmaz a betét. Természetesen ha nedvszívó nélkül kértük, akkor közvetlenül a patentnál nincsen varrás. Itt pl. a kék egy, míg a zöld mintás 2 nedvszívó réteget tartalmaz.

A mosható betét tisztítása

 • Használat után mielőbb mossuk át hideg vízzel (a meleg vízben beleég a vér) enyhe nyomkodással, míg a víz színtelen nem lesz. Így az anyagrétegek mélyéről is kijön a szennyeződés.
 • Második lépésként a marhaepe szappannal (pl. DM sajátmárkás - kb.200 Ft.), vagy mosószappannal kicsit dörzsöljük be kézzel, majd öblítsük ki és ismételjük meg a szappanozást. Utána én beszórom kicsit natriumperkarbonáttal (folttisztító só) és ismét átdörzsölöm kézzel, mint a koszos zoknikat. Ezután félbehajtom úgy vizesen, szappanosan a folttisztító sóval együtt és hagyom állni a gépi mosásig.
 • Az egész folyamat kb.2 perc.
 • Kerüljük a körömkefe és egyéb súrolók használatát, mert csak az anyagot roncsolja, jobban nem tisztít.
 • Mosás után formaigazítás, simára húzkodás és mehet a szárítóra, ill. a radiátorra (nem a tűzforróra!)
 • Vasalni nem szabad a benne lévő vízzáró PUL miatt.  A PUL nélküli tisztasági betéteket lehet vasalni, de figyeljünk oda, hogy a patenttal ne érintkezzen a vasaló, mert elolvad.
 • Szárítógép kerülendő!!!, vagy hamarabb tönkre megy a PUL réteg benne.
 • PUL nélküli tisztasági betétet lehet szárítógépbe rakni.

A betét tárolása

 • A még nem használt betéteket elég egy szimpla vászon tasakban tartani (behajtva, összepatentozva), hogy kicsit szellőzzenek, de nejlonzacskóban sem lesz semmi baja. Lásd.: Betéttartó, neszesszer menüpontban
 • A már használt betétet, ha nincs rá mód azonnal kimosni (pl. kirándulás, munkahely, stb.), kis tasaknak összehajtva és bepatentolva célszerű egy vízhatlan tárolóban , neszesszerben tárolni a mosásig. Nem fog büdösödni órák múlva sem, hiszen nincs benne kémiai anyag, mely megváltoztatná a vér szagát.
Vissza a tartalomhoz